24.1 C
Bodrum
Çarşamba, Ekim 9, 2024

Yalıçiftlik Yalı Beldesi

Yalıçiftlik Yalı Beldesi

Bodrum Yalıçiftlik Yalı Beldesi Dünün Çiftlik ve Kızılağaç köyleriyle, Yalıçiftlik’i, şimdinin Yalı Beldesi

Bodrum’dan dolmuşla 20 dakika uzaklıktaki Yalıçiftlik’e, çam ormanlarının arasında kıvrıla kıvrıla giden yol üzerindeki gümbetlerin önünden geçilerek varılır.

Yalıçiftlik Yalı Beldesi
Yalıçiftlik Yalı Beldesi

Karaada’nın bitiminden sonraki ilk koyda ve Gökova Körfezi’nin girişini gösteren bu çakıllı sahilde, etrafa serpiştirilmiş birkaç restoran görülür.

Kıyının doğu yanı kumluktur. Biraz daha ilerideki ıssız kayaların arasında tek başına denize girmek ve güneşlenmek mümkündür.

Yalıçiftlik’ten dört kilometre sonra tarımla uğraşan Çiftlikköy’e varılır. Taştan yapılma çiftlik evleri tepenin eteklerine yayılmıştır.

Yalıçiftlik Yalı Beldesi
Yalıçiftlik Yalı Beldesi

Belli başlı ürünleri, ormandaki kovanlardan toplanan çam balı ve çevredeki bahçelerde yetişen incirdir.Turizm elinin değmediği bu köy, Bodrum Yarımadası üzerindeki çiftlik yaşamının görünümlerini gözler önüne serer.

Ama burası daha çok Yalıçiftlik olarak tanınıyor.

Nasıl Gidilir

Bodrum’a gelişte Torba kavşağından sola giden ve Yalı, Çiftlik, Kızılağaç köyü yazan tabelanın işaret ettiği yola saptığınızda ya da Bodrum çıkışında Yokuşbaşını biraz geçince sağ tarafa ayrılan Yalı, Çiftlik, Kızılağaç köyü yoluna girip biraz yol aldığınızda Yalı beldesi sınırları içerisindesinizdir ve az sonra Yalı Beldesinin Kızılağaç mahallesinin (yani Kızılağaç köyü) evlerini görmeye başlarsınız.

Yolun ikiye ayrıldığı yere geldiğinizde, sağa devam eden yolu takip etmelisiniz.

Zaten burada göreceğiniz otel tabelalarından da anlarsınız o yolu takip etmeniz gerektiğini. Direkt olarak devam eden yol ise eski Bodrum – Milas – İzmir kara yoludur ve Çamlık, Pınarlıbelen, Sazköy, Mumcular istikametinde devam eder.

Yalıçiftlik Yalı Beldesi
Yalıçiftlik Yalı Beldesi

Vakti zamanında çok kısıtlı imkanlarla yapılmış bol virajlı, dar ve çamların arasından kıvrıla kıvrıla ilerleyen bu yol, nostaljik bir yolculuk için gayet uygundur.

Otellerin tabelalarının da işaret ettiği sağa giden yola devam ettiğinizde, sizi Yalıçiftlik’e götürecek yoldasınız demektir. Yol boyunca Kızılağaç köyünün evleri, incir bahçeleriyle, zeytinlikler ve üzüm çardakları dizilmiştir.

Onların bittiği yerde kızılçam ormanları başlar. Evleri geçip adı Geren Kuyu olan plaja yaklaştığınızda, köprünün de olduğu sağa kıvrılan virajın olduğu yerde, sola sapan ve ancak çok dikkat ederseniz görebileceğiniz toprak bir yol vardır.

Küçük de bir tabela görürsünüz. Alazeytin yazar tabelada. Aslında orada Bodrum yarımadasının en eski halklarından olan Leleglerin kurmuş oldukları Syangela şehrinin kalıntıları vardır ama ona ait bir tabelaya rastlayamazsınız.

Her ne kadar yarımadadaki Leleg şehirlerinden geriye, görsel açıdan kayda değer kalıntılar kalmış olmamakla birlikte yine de yarımadanın en eski şehirlerinden birisinin orada kurulduğunun bilinmesi, görülmesi açısından önemlidir.

Yalıçiftlik Yalı Beldesi
Yalıçiftlik Yalı Beldesi

Yola devam ettiğinizde birkaç km sonra sizi deniz karşılar ve Geren Kuyu plajını görürsünüz. Eğer arabanızın camları açıksa içeriye buram buram deniz kokusu dolar ve havanın pırıl pırıl olduğu bir gündeyseniz eğer karşıda boylu boyunca uzanan Datça yarımadasını rahatça görebilirsiniz.

Oradaki küçük burnu döndüğünüzde bu defa karşınıza Yalıçiftlik dendiğinde akla gelen ve çoğu kişinin de o şekilde bildiği plaj çıkar . Bu her iki sahil ve Yalı beldesi sınırları içerisindeki diğer sahiller  Kargıcak koyudur, Bodrum yarımadasının en temiz sahilleri arasındadır.

Bodrum’da yalının, sahil, plaj, deniz kenarı anlamında kullanıldığını da belirtelim. Bük ise koy manasında kullanılır. (Fazla da uzun olmayan) Düz bir sahil çizgisini alır bükerseniz (yani eğerseniz) aşağı yukarı yarım ay şeklini alır ki, buna da Bük denilmesi gayet mantıklıdır.

Belki de bükülmüş denilmesi gerekirken, biraz uzun olduğundan kısaca Bük denilmiştir.

Bodrum Yalıçiftlik Plaj ve Deniz
Bodrum Yalıçiftlik Plaj ve Deniz

Neyse. Bu kısa yorumdan sonra biz yolculuğumuza devam edelim. Yalıçiftlik’i 2,5 km kadar geçince, Yalı beldesinin Çiftlik mahallesine (yani Çiftlik köyü) gelirsiniz. Yol boyunca ilerleyen ince uzun bir köydür burası.

Hani Aşık Veysel türküsünde, uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece diyor ya.

Siz de iki yanda sırtını çam ağaçlarına yaslamış uzun ince bir köyün içinde gidersiniz, etrafı seyrede seyrede Doğayla iç içesinizdir burada.

Yolun kenarlarında bolca, incir, badem (burada bademe payam denilir) ve zeytin ağacı görürsünüz. Ayrıca keçiboynuzu (keçiboynuzunun bir diğer adı harnup ise de ona da burada harıp derler) satın almak ya da ağacını görmek isterseniz Çiftlik en doğru adrestir.

Geçmişte bu sayılan ürünlerden (halıcılık da var) geçimini sağlamış olan Çiftlik halkı, gerek turizmin buraya da gelmesi, gerekse de Bodrum’da çalışmaya gidenler vasıtasıyla artık geçimini bu sektörden sağlıyor.

Yalıçiftlik Yalı Beldesi
Yalıçiftlik Yalı Beldesi

Yalı beldesi (Kızılağaç ve Çiftlik köyü) Bodrum’un diğer beldelerine nazaran köy dokusunun korunduğu bir beldedir. Özellikle Çiftlik köyünde, ağaçlar arasına gizlenmiş, taş yapı eski köy evlerini bolca görebilirsiniz.

Yalıçiftlik’ten Çiftlikköy istikametinde ilerleyip köyün çıkışına geldiğinizde bu noktadan iki yol ayrılır. Sağa giden yol sizi önce Mazı köyünün Çocuk Mezarlığı mahallesine ulaştırır. Devam ettiğinizde Mazı’ya ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Çocuk Mezarlığı mahallesinin içinden sağa sapan yola girerseniz eğer, Mavi Yolculuğun önemli duraklarından biri olan Kise Bükü koyuna karadan ulaşabilirsiniz.

Ağaçların arasından yaptığınız bu yolculukta önce Kise Bükünü kuşbakışı görür sonra da kıvrıla kıvrıla inen yoldan sahile varırsınız.

Çiftlikköy’ün çıkışındaki devam eden diğer yol ise sizi Karaova köylerine ve oradan da Mumcular Beldesine ulaştırır.

Bodrum Yalıçiftlik Nerede

Bodrum Yarımadası’nın dışında kalan nadir Bodrum beldelerinden olan Yalıçiftlik, özellikle son dönemde Bodrum’da değer kazanan noktalardan biri. Toplamda 8 adet mavi bayrak ödüllü plajı bulunan sakin tatil beldesi, ziyaretçilerine kusursuz bir doğa ve berrak bir deniz sunuyor.

Gökova Körfezi kıyılarında yer alan Yalıçiftlik, Bodrum’uın merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunuyor ve şehir içi ulaşım seçenekleriyle beldeye yaklaşık 20 – 25 dakika içinde ulaşmak mümkün.

Bodrum Belediyesi Yalı Restaurant

Dalgaların sesinde huzur bulanlar için vazgeçilmez haline gelen kafe, birçok yiyecek ve içecekle ve sahilde geniş kumsalı ile Yalıçiftlik’te hizmet vermektedir.

Tesis Bilgileri
Adres
Yalı Mah. Yalıçiftlik Sok. No: 12 Bodrum

Telefon: 0 533 137 04 16

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

BODRUM

SON YAZILAR