17.3 C
Bodrum
Perşembe, Ekim 10, 2024

Yalıkavak Bodrum

Yalıkavak Bodrum

Bodrum’dan Yalıkavak‘a karadan yapılan yolculuk sırasında, konuklar yarımada üzerinde en çok görülmesi gereken manzaraları seyrederler.

Verimli vadilerden yukarı doğru tırmandıktan sonra, yol dağın tepesini keserek aşağı doğru, yarımadanın ortasına iner ve Yalıkavak’a varmadan önce, yörenin ve güney kıyılarını ortadan iki ayırır.

Yıllarca Ege’nin Türk kıyılarındaki en önemli balıkçılık merkezlerinden biri, balıkçı ve sünger avcılarının teknelerinin sığındığı bir liman olmuştur. Bugün yerli halkın çoğu hala denizcidir.

Bir yandan denizin ağır işçiliği olan balıkçılığı, diğer yanda da çağın getirdiği kahve, restoran ve barlar gibi turistik olguları günümüzde iç içe yaşamaktadır.

Getirdikleri deniz ürünlerini boşaltan balıkçı motorları ve yolcularını karaya çıkaran pırıl pırıl yatlar ile durmaksızın işleyen, bir yandan da dinlendirici, hem dost, hem de yabancı, eşsiz bir atmosfere sahiptir.

Bodrum’dan karadan yapılan yolculuk sırasında, konuklar yarımada üzerinde en çok görülmesi gereken manzaraları seyrederler.

Verimli vadilerden yukarı doğru tırmandıktan sonra, yol dağın tepesini keserek aşağı doğru, yarımadanın ortasına iner ve Yalıkavak’a varmadan önce, yörenin ve güney kıyılarını ortadan iki ayırır.

Yıllarca Ege’nin Türk kıyılarındaki en önemli balıkçılık merkezlerinden biri, balıkçı ve sünger avcılarının teknelerinin sığındığı bir liman olmuştur.

Bugün yerli halkın çoğu hala denizcidir. Yalıkavak, bir yandan denizin ağır işçiliği olan balıkçılığı, diğer yanda da çağın getirdiği kahve, restoran ve barlar gibi turistik olguları günümüzde iç içe yaşamaktadır.

Getirdikleri deniz ürünlerini boşaltan balıkçı motorları ve yolcularını karaya çıkaran pırıl pırıl yatlar ile durmaksızın işleyen, bir yandan da dinlendirici, hem dost, hem de yabancı, eşsiz bir atmosfere sahiptir.

Hani o meşhur türküde söylendiği gibi

“Çökertme’den çıkan Halil’im” kolculardan kurtulup, menziline varabildi mi bilinmez amma, Yalıkavak kıyısındaki o ünlü Çökertme Mevkiinde, sizi şimdilerde bambaşka bir yer bekliyor: tüm sakinliği, güzelliği, eğlencesi, alış-veriş merkezleri, pastane ve lokantaları, amfi tiyatrosu, çekek alanı ve tekneler için bir bağlama limanından da öte, Bodrum Yalıkavak Marina + ; “Bir Yaşam Biçimi”

Posta kodu 48999

Geçmiş zamanların sakin balıkçı yerleşimi olankıyıları, şimdilerde yine sakin ve huzurlu. Ancak, kıyı boyunca dizilmiş balık lokantaları, geniş parkları, üzeri asma kaplı serin ve bakımlı çarşısı, spor sahaları ve doğal plajlarıyla genç bir Belediye.

Geçen yaz, sessiz sedasız açılışı yapılan Sanatçılar Sokağında, tüm gün ve gece boyu, ülkenin çeşitli yörelerinden gelen sanatçıların el emekleri ve göz nurları sergilendi ve devam edecek.

Yaz aylarında geleneksel hale gelen Yel Değirmeni Festivali nedeniyle bir hafta boyunca, birbirinden değerli sanatçı ve tiyatro gruplarının izlendiği müthiş bir festival gerçekleşiyor.. Bir başka geleneksel etkinlik ise Deve Güreşleri, Ege’nin vazgeçilmezlerinden…

Kış aylarında ise, yaz sezonuna ve gelecek yıllar için hazırlık olarak, önemli bir alt yapı çalışması olan, “Atık Su Biyolojik Arıtma Tesisi” inşaatı en hızlı şekilde devam ediyor. Deniz suyu ve çevre kirliliğini önleme açısından çok önemli bir yatırım.

Bunun yanı sıra gururla söylemeliyiz ki, Belediyemiz Bodrum yarımadasında çok önemli bir ilki de gerçekleştirdi: Yekap Projesi. Bu; evsel atıkların kuru ve ıslak olarak ayrı ayrı toplanmasını sağlayan örnek bir proje.

Mavi Bayraklı Marinamız için ise ayrı bir önemi var. Türkiye Çevre ve Eğitim Vakfına da söylediğimiz gibi; Yalıkavak Yekap Projesi nedeniyle, zaten yanımızda çevreye önem veren ve bu nedenle yatırım yapmış bir belediye olması nedeniyle, Mavi Bayrak kriterlerimiz için büyük bir destek.

Geçmiş zamanların sakin balıkçı yerleşimi olan Yalıkavak kıyıları, şimdilerde yine sakin ve huzurlu.

Bodrum’dan koca bir “Merhaba” ile yola çıkıp, Ortakent sapağından kendinizi tepelere vurup ta, en üst noktaya vardığınızda, yüzlerce senelik yel değirmenlerinin arasına gelip, bakakalacaksınız ve, sevgili bir dostumuzun da söylediği gibi:
” kartpostalların bu kadar kocaman yapıldığını bilmiyordum” diyeceksiniz.

Şu anda; Yarımadamızın hem Gökova , hem de Mandalya körfezlerini aynı anda görebileceğiniz, ender noktalarından birinde bulunmaktasınız. Solunuzda Çelebi ve Kos Adaları ile karşınızda Yalıkavak, bozulmamış doğasıyla Bodrum’un en sıcak günlerinde bile ferahlatan meltem rüzgarıyla sizlere “Merhaba” diyor.

Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir mahalledir. 2012 yılına kadar Bodrum ilçesine bağlı bir köyken, 2012 yılında Muğla’nın büyük şehir olmasıyla bu ilçeye bağlı bir mahalle statüsünü almıştır.

Bodrum’a 18 kilometre uzaklıkta olup yarımadanın kuzeybatısında yer alan Yalıkavak’a gelirken sizi öncelikle sıra halinde yel değirmenleri, daha sonra Yalıkavak’ın eşsiz manzarası kucaklar.

Bodrum’un günümüzde en turistik ve en lüks marinalarından birine sahip olan ünlü olmasının bir başka sebebi de yarımadanın en ünlü süngercilerinin burada doğmuş olmasıdır.

Zamanında Süngerci Mahallesi olarak anılan belde, tepelerde ve sahilde yer alan yel değirmenleri, güzel koyları, gün batımı ve son yıllarda açılan turizm tesisleri ile günümüzde çok önemli bir turizm bölgesine dönüşmüştür.

Yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde elde edilen buluntulardan Tarihinin M.Ö. 2000 yılına kadar uzandığı ve buranın ilk sakinlerinin Lelegler olduğu saptanmıştır.

Antik çağlardan kalan tarihi kalıntıları ve Panormus Kaya Mezarlığı burada görebilecekler arasındadır.

Yalıkavak’ın ilk yerleşim yeri 2 kilometre uzaklıkta bulunan Sandima Köyü’dür. Daha önceleri Sandima’nın bir limanı olan Yalıkavak, daha sonraları nüfusun liman tarafına göç etmesi ile önem kazanmıştır.

Yıkık dökük terk edilmiş taş evlerin bulunduğu Sandima Köyünde sadece tek hane yaşamaktadır. Burası sabah yürüyüşleri için iyi bir rotadır.

Ayrıca köyde organik sebzeler ve köy reçelleri eşliğinde mükemmel lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Mandalina bahçeleriyle kaplı beldede rüzgarın etkisiyle etrafa yayılan narenciye kokularını içinize çekerek yürümek ayrı bir mutluluk verecektir.

Yalıkavak devamlı rüzgar alması nedeniyle Bodrum yarımadasında yel değirmenlerinin en iyi izlenebildiği yerdir. Bu değirmenlerin bir tanesi de sahilde olup, 1859 yılında yapılmıştır. Değirmen 2005 yılında yenilenmiş ve Yalıkavak’ın sembolü olmuştur.

Yalıkavak’ta görülmesi gereken bir diğer yer de Bodrum’un Tibet’i olarak adlandırılan Geriş Köyü’dür.

Yalıkavak’ın güney tarafında, tepe üzerinde yer alan bu köyden Yalıkavak’ın en güzel manzarasını seyrederek ilginç mimarili evler bulunan sokaklarını gezebilirsiniz. Akşamüzeri muhteşem gün batımını izleyerek yemeğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Haziran ayında Yalıkavak’a giderseniz “Yel Değirmeni Kültür ve Sanat Festivali”ne katılabilir, deve güreşlerini izleyebilirsiniz.

Perşembe günleri kurulan ve yarımadada çok ünlü olan Yalıkavak Pazarı’na giderek, pazar esnafının size sunduğu çok çeşitli ürünlerden alabilirsiniz. Pazarda taze ve yöresel gıda ürünleriyle birlikte bez pazarı denilen bir bölüm daha bulunmaktadır.

Yazın gelen turistler özellikle bu bölüme çok ilgi gösterir. Bodrum’un en hareketli zamanları olan temmuz ve ağustos aylarında turist otobüsleri sabahın erken saatlerinde misafirleri pazara bırakırlar.

Pazarda atlamamanız gereken bir diğer şey de otlu börek ya da ebegümeç li, patlıcanlı gözleme gibi yerel lezzetleri tatmaktır. Bunları yapan tezgahların önünde görülmeye değer kuyruklar oluşur.

Plajlar

Paşa, Tilkicik, Ağaçbaşı, Aratepe, Gökçebe, Kudür Paşa Limanı, Koyun Baba köylerinde denize girilebilirsiniz. Bir başka deyişle Yalıkavak deniz tatili için en iyi adreslerden birisidir.

Bölgede bulunan koylar, deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanı sıra Bodrum’un meşhur rüzgarı Yalıkavak’ı rüzgar sörfü yapanlar için önemli bölgeler arasına almıştır.

Aynı zamanda yat turizmi yapanların vazgeçemediği bir adres olup, sayısız tekneye ev sahipliği yapan yat limanı, yat sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayan, ülkemizdeki en lüks marinadır. Türkiye’de bulunan en lüks yatlar buradadır.

Ziyaretçilerin popüler noktası olan marinada son derece şık mağazalar, restoranlar, otel, özel bir plaj ve kapsamlı spa tesisleri bulunmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin en uğrak yerlerinden biri olan Marinada’da; Cook Shop, Galeta Piappo, Nusr-et, Sait, Hünkar Lokantası, Mezzaluna, Tango Terrace, Agency, Günaydın, Zuma, Kitchenette gibi her bütçeye hitap eden, siz yemeğinizi yerken lüksün ve ihtişamın tüm görselliğini önünüze seren restoran ve kafeler vardır.

Sanatçılar Sokağını mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Sahilde beyaz örtülü masaları ve mavi renkli sandalyeleriyle dikkat çeken balık restoranlarında yemeğinizi yerken gün batımını izleyebilirsiniz.

Kendine has eşsiz sahili, sakin atmosferi, seçkin restoran ve otelleri ile Yalıkavak, yerli ve yabancı birçok misafiri kendine çeker. Liman bölgesinde her bütçeye uygun bulunan pek çok restoranın yanında belediyeye ait tesislerde veya köy kahvesinde çay içmenin zevkine varabilirsiniz.

Yalıkavak Bodrum’da yıldızların size en yakın olduğu yerdir.

Ne Yenir?

Bodrum‘un yeme içme seçenekleri bakımından en zengin bölgesidir. Tüm yemeklerde Ege ve Akdeniz lezzetleri harmanlanmıştır.

Ege bölgesinde yetişen acı ot adı verilen bazı otların kavrularak yumurtayla karıştırılmasıyla yapılan acı ot kavurması, ünlü çökertme kebabı, zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, Ege patlıcanı, hardal otu salatası, börülce salatası, pek çok farklı deniz ürünleri burada yiyebileceğiniz lezzetler arasındadır. Bunların dışında o güzel Ege köy kahvaltılarını sakın atlamayın.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

BODRUM

SON YAZILAR