Termera Antik Kenti
Muğla’nın Bodrum İlçesi Turgutreis Beldesi’nde M.Ö.6’ncı yüzyılda Leleglerin yaşadığı şehir olarak bilinen Termera Antik Kenti, Bodrum yakınlarındaki antik kent.
8 Leleg yerleşiminden en zengini. Bölgede bilimsel kazılar 2012 yılında Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan’ı Prof. Dr. Adnan Diler tarafından başlatılmıştır.
Bölgeye daha önce gelen gezginlerin araştırmaları ve 2012 yılında yapılan kazılar sonucunda Termera Antik Kentinin lokalizasyonu büyük ölçüde yapılmıştır.
Termera Antik Kenti’ne, Turgutreis üzerinden toprak bir yolla ulaşılır. Ya da Mandıra köyüne kadar asfalt yolla gidilip oradan yarım saatlik yürüyüşle ulaşılabilir.
Şehrin akropolisi Madran köyüne araçla 10 dk uzaklıktadır.
Kent Ana giriş kapısı ve surun bir kısmı dışında yıkılmıştır. . Akropolisteki kale kalıntılarının üzerine daha sonraki dönemde sarnıç inşa edilmiştir.
Kent Atina Vergi Listeleri’nde yer almaktadır ve 2,5 talent gibi büyük bir miktar ödendiği bilinmektedir.Diğer Leleg kentleri içinde en fazla vergi ödeyen kenttir. Bu da kentin büyüklüğünü anlamamıza yardım etmektedir.
Mausolos Bodrum’daki kentleri birleştirip hayalindeki devasa kenti kurmak için Termera halkını da Halikarnassos’a zorla getirtmiştir.
Kent daha sonra hapishane olarak kullanılmasının dışında çiftlik evleri şeklinde yerleşim görmüştür.
Bizans Döneminde kentin limanına Strabilos kenti kurulmuştur ve kardeşleri tarafından bir nevi hapishane olarak kullanılmıştır.
Muğla’nın Bodrum İlçesi Turgutreis Beldesi’nde M.Ö. 6’ncı yüzyılda Leleglerin yaşadığı şehir olarak bilinen Termera Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı.
Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, “İki haftadan beri yaptığım kazı çalışmalarında Erken Demir Çağı’na ait birçok önemli eser çıkarıldı.
Bıçak, kama ve porselen kalıntıları bizleri oldukça heyecanlandırdı” dedi.Turgutreis Beldesi’nin Mandıra mevkiinde yer alan ve Aspat Kalesi’nin ana şehri olarak bilinen Termera Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı. Prof. Dr. Adnan Diler’in Bodrum bölgesinde 10 yıl önce yaptığı yüzey araştırmaları sonucunda başlayan kazı çalışması uzun yıllar devam edecek.
Turgutreis Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Dinçberk ve belediye personeli kazı alanını ziyaret etti. Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden 6 öğrenci ve 4 uzman görevlinin yer aldığı kazı çalışmalarında, bir kral mezarı, küçük mezar odaları ve kaçakçılar tarafından kazılan bölgelerde çalışma yapıldı.
Çalışmalarda bıçak, kama ve porselen kalıntılar bulunduğu belirtildi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Bodrum Yarımadası’nın Anadolu arkeolojisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Diler, “Yarımadanın en az araştırılmış bölgesinde, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan çalışmalarda, Aspat tepesinin kuzey üst yamaçlarında ve tepe çevresinde M.Ö. 7’nci yüzyıla kadar giden önemli kalıntılar tespit edilmiştir.
Konik bir tepe olan Aspat Tepesi ve çevresindeki antik yerleşimler Leleg döneminden Orta Çağ içlerine kadar uzanan tarihsel süreçte yer alır.
Aspat, Akdeniz ve Başkent arasında ana deniz rotasından uzak olmayan bir noktada güçlü ve ıssız bir kale, sığınmaya ve sürgüne uygun mevkii olarak Orta Çağ boyunca önemini daima korumuş ve adından söz ettirmiştir.
Termera’da, tarım terasları, işlikler, çiftlik evleri, yağmur sularını biriktirmek için su kanalları, kaya havanları, hamam, üzüm bağları, zeytinlikler, yağhaneler ve aynı zamanda dini binalar da bulunuyor.
Bölgenin koruma altına alınması, arkeolojik çalışmaların yapılarak yerleşim yerlerinin gün ışığına çıkartılması ve kültür turizmine kazandırılması için ekonomik desteğin sağlanmasının yanı sıra Turgutreis halkının tarihi değerlerine sahip çıkması çok önemli” diye konuştu.
Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk de Bodrum Yarımadası’nda büyük bir kültür mirası olduğunu belirterek, “Termera Antik Kenti’ni gün yüzüne çıkarmak için bir başlangıç gerçekleştirdik. Bu hepimizi heyecanlandırıyor. Elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi. – Muğla/ Bodrum