Konacık
Konacık Beldenin toplam yüzölçümü 2700 hektardır. Konacık fiziki olarak Bodrum İlçe yerleşiminin devamı durumunda olup yerleşim Bodrum merkeze 5 km uzaklıktadır.
Doğusunda Bodrum, güneyinde Bitez ve Gümbet, Batısında Ortakent, Kuzeyinde ise Türkbükü bulunmaktadır.
Arazi olarak denize kıyısı bulunmayan Konacık dalgalı bir morfolojide kurulmuştur. Yerleşim sınırları içinde en yüksek nokta 200 m, en alçak nokta ise 30 m’dir.
Doğu ve Kuzey kısımları %20’nin üzerine çıkan eğimli alanlar bulunmaktadır.
Sosyal Yapı:
Beldenin genel olarak nüfus dağılımını %80 oranında göç oluşturmaktadır. Belde sakinleri genel olarak turizm sektöründe hizmet vermektedir. Genel olarak aynı sektörü lojistik destekleyici işyerleri mevcuttur.
Yerleşim olarak Bodrum’a en yakın Belde olması nedeni ile sürekli ve hızlı bir büyüme gösteren belde aynı zamanda diğer beldelere de ana ulaşım arteri üzerindedir.
Kültürel yapısı da aynı sebeplerle değişkenlik göstermektedir.
Ekonomik yatırımlar Bodrum Yarımadasında Kocacık’a yoğunlaşmaktadır.
Yöresel Yemekler
Bodrum ile pek farklılık göstermeyen Konacık ’ta en göze çarpan yöresel yemekler şunlardır:
Keşkek, Tatar, Lokum Pilavı, Yaprak Sarma ve Su Böreği
El Sanatları
İğne Oyası, Halı-Ehram-Kilim Dokumacılığı, Dantel, Kanaviçe, Çömlekçilik.
Konacık Tarihçesi
Karia Bölgesi’nin LELEG yerleşim kenti olan ve konumundan dolayı günümüze daha az bir yıpranma ile ayakta kalabilen PEDASA kelime anlamı olarak Luvi (Eski Hititçe) dilinde ‘Keçi Yolu (Patika)’ anlamındadır.
Konacık, Gökçeler Mevkiinde bulunan PEDASA, ünlü tarihçi Herodotos’a göre M.Ö. IV ve V. Yüzyıllarda bölgenin en önemli ticaret kentidir. Bakımlı üzüm bağlarından elde ettikleri şarapları günümüz yerleşiminde Çırkan Köyü üzerinden Bitez Limanından ihraç ederek dönemin antik çağında tacirlikleri ile ünlenmişlerdir.
Özgürlüklerine aşırı düşkün olan PEDASA’lılar Perslilere ve İskender’e karşı gösterdikleri direnişle de anılırlar. Lide (Gökçeler Mevkii Kaplan Dağı) Dağında ördükleri sur duvarları ile Persleri durdurmayı başarmışlardır. Tarihçi Herodotos’a göre Tanrıça Athena onlardan yanadır ve Gebe Kilise denilen yerde bulunan kadın temsilcisi tehlike anlarında (üç kez) sakalları çıkmak sureti ile gelecek tehlikelere karşı uyarmıştır.
Kent içi ve dışı surlarla çevrilidir. Ana savunma kalesi 155,4 m. Uzunluğunda yassı taşlarla harçsız örülmüştür. Üst ucu doğuda bir rampa ve kapı girişini kapsar. Giriş bir kule ile korunmaktadır. Kentin üst kısmı Akropolis (tapınak) durumundadır. Sur giriş kapısı, iç kale, bala hisar ve polygonal ve taş örgü hala ayaktadır.
Bugünkü Konacık Beldesi 1050 yılında Horasan’dan gelen üç çoban tarafından Gölbaşında kurulmuş ve yerleşim buradan deniz ulaşım ve güvenliği nedeni ile Çırkan Köyü’ne taşınmıştır.