Aya Nikola Kilisesi Bodrum
1780 yılında Bodrum merkezinde 370 metrekarelik bahçe içerisinde yaptırılan Aya Nikola Kilisesi, Bodrum’un old town olarak bilinen Çarşı Mahallesi’ndeki bir meydanda bulunmaktadır. Zaman içinde metruk hale gelen kilise adını gemilerin koruyucusu Aya Nikola’dan almaktadır.
Aya Nikola, Likya’nın Myra (Demre) yöresinde yaşamış bir 4. yüzyıl Hristiyan azizidir. Barili Nikola ya da Myralı Nikola olarak da bilinir. Çocukların ve denizcilerin azizi olarak kabul edilir.
Adına kurulmuş çok sayıda kilise vardır.
Bodrum Yarımadası’nın farklı bölgelerinde çok sayıda kilise ve şapel bulunmaktadır. Yarımada, doğu ve batı kültürlerini buluşturan önemli coğrafi konumuyla, Eski Tunç Çağından başlayarak her dönemde çeşitli halkların yaşama ve gelişme alanı olmuş, kimlik ve kültürleriyle bezenmiştir.
Aya Nikola Kilisesi, 1873 yılında Aziz Nikola’ya adanarak inşa edilmiş, 1969 yılında ise Pamukkale Üniversitesi’nin verdiği çürük raporu sonucunda kontrollü bir şekilde yıkılmış Rum Ortodoks kilisesidir. Kilisenin kalıntıları Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Hilmi Uran Meydanı’nda yer alır.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında kilise sünger deposu, sinema ve halk eğitim merkezi olarak kullanılmıştır.
Kilisenin yıkım kararının dönemin Türkiye hükumetinin baskıları sonucunda alındığına ve Türkiye’deki Rum kültür mirasını silmek amacı ile gerçekleştirildiğine dair iddialar bulunmaktadır.
Kilisenin restore edilmesi konusu 2000’li yıllardan beri planlanan bir projedir. 2010 yılında Bodrum’un Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yapının yeniden inşa edileceğini duyurmuştur.
Ayrıca bu hususta imza kampanyaları da başlatılmıştır. 2013’te halk eğitim merkezi başka bir binaya taşınmış ve yıktırılmış, kilisenin orijinal temelleri açığa çıkartılmıştır.
2019 yılında ise Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yaptığı bir açıklamaya göre kilisenin restorasyonu için Anıtlar Kurulu’ndan gerekli izinler alınmıştır.